Nyheter

Friluftsliv og fysisk aktivitet

I barnehagen vår er vi opptatt av friluftsliv og fysisk aktivitet.

Barna i vår barnehage skal få oppleve bevegelsesglede og mestring ved bruk av fin- og grovmotorikken i naturen. Barna skal få oppleve et mangfold av ulike naturopplevelser, som inspirerer til lek, utforskning og læring.

Vi oppmuntrer barna til å bruke alle sansene i naturen, som for eksempel lukte på blomster, kjenne på snøen og sølevann, smake på bær og planter. Vi planter og høster i naturen, vi har fokus på at barna skal lære å vise omsorg for og føle tilhørighet til naturen. Vi går på turer og skiturer i nærmiljøet, lærer oss om allemannsretten og hvordan vi skal ta vare på naturen.

«Opplevelser og erfaringer i naturen kan fremme forståelse for naturens egenart og barnas vilje til å verne om naturressursene, bevare biologisk mangfold og bidra til bærekraftig utvikling.»

Rammeplanen 2017

Friluftsliv gir oss økt livskvalitet og bedre helse, og er en levende og sentral del av den norske kulturarven og nasjonale identiteten. Gode vaner dannes tidlig i livet og kan bidra til en god helse både i oppveksten og i livet senere.

Vi mener at mye utetid i barnehagetiden gir barna en fordel i deres språklige, motoriske, kognitive og sosiale utvikling. Barna får utfolde seg i et miljø som ikke setter grenser, men som oppfordrer til nysgjerrighet.

Seks tips til aktiviteter utendørs med barna i påsken!

1. Matlaging på bål

En viktig forutsetning for å lykkes ved matlaging på bål er forberedelse. Skjær opp grønnsaker og andre ingredienser hjemme, så blir det enkelt å tilberede maten ute i naturen. Ta med barna på forberedelsene, snakk sammen om de ulike ingrediensene og ta gjerne smaksprøver underveis.

Her kommer en av våre favoritter:

Fiskesuppe med nudler

1 pk fiskekaker delt i terninger
2 pk nudler
2 gulrøtter delt i terninger
1 brokkoli
1 purreløk
2 l grønnsaks buljong

2. Skirenn

Typisk for påsken er at vi går på ski! Vi i barnehagen går ofte på ski, enten innafor barnehagens uteområde, opp til lavvoen eller turer i skogen.

For å gjøre skituren morsom vi å lage til et skirenn. Her kan man på enkel måte skrive start/mål med maling i snøen, eller man kan lage faner om man har materialer til det.

3. Bobbane

Den enkleste bobbanen lager vi med en liten spade og tomme brusflasker som vi fyller med vann, så markerer vi start og mål med pinner eller grener vi finner. Vi kan lage tuneller og broer om vi vil lage den litt mer avansert.
Lager vi to baner kan vi ha kappløp!

4. Male i snøen

Vi er glade i å male ute, og når vi maler i snøen har vi nesten ubegrenset med plass å male på.

Når vi maler ute er det lurt å bruke vannbasert maling, da denne malingen vaskes enklere bort fra klærne. Eller så kan det også være greit å ta en regnbukse utpå dressen, den er enkel å skylle av når vi er ferdige.

5. Lage insektshotell

Våren er i anmarsj, og da er det fint at vi har tenkt litt på de små. Man kan lage insektshotell i alle slags former og fasonger, og i ulik vanskelighetsgrad! Kjempefin aktivitet å ta barna med på, da kan barna erfare og lære om ulike verktøy man trenger for å bygge noe nytt. Samtidig kan barna lære om viktigheten av å ha et biologisk mangfold.

Her har vi funnet plantasjen sin oppskrift på et insektshotell:

  1. Finn eller bygg en kasse som blir rammen til hotellet.
  2. Sett opp vegger og spikre sammen ulike boliger.
  3. Kapp til bambusrør (15–20 cm) og rens rørene, slik at bier og andre insekter kan krype inn.
  4. Bor runde hull i ulike størrelser i massive trestykker, uten å bore helt gjennom. Hullene skal være cirka 15–20 cm dype. Bruk også ulike tykkelser på boret, 3–13 mm, slik at hullene er tilpasset ulike arter.
  5. Fyll de ulike boligene i kassen med bambusrør, trestykker med hull i, halm, gress, løv, mose og kongler.
  6. Dekk til og stift fast hønsenetting på forsiden for å beskytte bier og andre insekter mot fugler.
  7. Heng opp insekthotellet på en solrik vegg utendørs, cirka 1–1,5 m over bakken, og gjerne godt beskyttet mot regn og vind. Plasser det i nærheten av planter som bier og andre pollinerende insekter liker.

6. Bygge snøborg

Om snøen er kram eller våt er det supert å lage snøborg med kasser! Da pakker man snø i kassen og klapper/tramper snøen hardt sammen, og vips så har man blokker å bygge med!
Vi liker å lage borgen med flere vindu, tunell inngang og med flagg

Dugnad, foreldremøte og grilling 11. mai.

Det arrangeres felles dugnad og grilling med skolen onsdag 11. mai.

Kom og still opp på dugnad.

For barnehagen vår er det viktig at foreldre og foresatte stiller opp på dugnad. Det er mange små og store oppgaver vi trenger hjelp til. Og for små enheter som oss er denne hjelpen gull verdt. Det er også en fin møteplass for foreldre/foresatte og ansatte, hvor vi får mulighet til å ha det hyggelig og sosialt sammen.

Program: Vi starter kl. 16.45 med foreldremøte, etter at foreldremøtet er over har vi dugnad frem til kl. 19.30 da det avsluttes med felles grilling. Vi ordner med grillmat og drikke.

Se detaljert program

Vi søker tilkallingsvikarer

Trysil friluftsbarnehage søker tilkallingsvikarer til å arbeide med våre barn fra 0-6 år. Vi er en friluftsbarnehage og vårt fokus er på friluftsliv og fysisk aktivitet, med inspirasjon fra montessoripedagogikken.

Naturen er vår arena der lek og læring g år hånd i hånd. Med skogen som arbeidsplass nabo har vi en lekeplass med uendelige muligheter og utfordringer. Dine arbeidsoppgaver vil være å hjelpe til med de daglige aktivitetene i barnehagen, hjelpe til med måltider, stell og påkledning. Mesteparten av tiden vil du være sammen med de pedagogiske lederne og barnehageassistenter å gjennomføre planlagte aktiviteter og leker sammen med barna.

Mye av arbeidstiden vil være ute i naturen. Vi har mulighet til å tilbringe tid ved en isolert trelavo i skogen i nærheten av barnehagen, et fint uteområde i barnehagen, på turer og utflukter i nærområdet.

Utelunsj i Trysil Friluftsbarnehage

Vi ser etter deg som er omsorgsfull og glad i barn. Ser barnet og setter barnet i sentrum. Er glad i å være ute. Har gode samarbeidsevner.

Vi kan tilby: Spennende og lærerik tid sammen med barn.

Samarbeid med engasjerte og dyktige kolleger. Naturopplevelser. Lønn etter tariffavtale. Du må legge ved gyldig politiattest ved ansettelse.

Arbeidsgiver: Trysil Friluftbarnehage Sa

Sted: Elvdalsvegen 1786, 2427 Plassen

Stillingstittel: Barnehageassistent

Søknadsfrist: Snarest

Er du interessert, har spørsmål eller lurer på noe, ta kontakt med oss.

Kontaktperson: Reidun Monica O. Lykken
Stillingstittel: Barnehagestyrer
Telefon: 91904495
Epost: post@trysilfb.no

Les mer om stillingene på NAV